Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują rzadsze potrawy – risotto, polentę i desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w karcie są również mniej popularne włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z różnych miejsc Włoch. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Posiłek na włoską modę z całą pewnością musi obejmować też wino. Lampka białego wina to we Włoszech kanon. czytaj Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film