Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które proponuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film