Dania staropolskie wciąż w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film